Хто на сайті

На даний момент 89 гостей на сайті

Лічильник відвідувань

Flag Counter

Банер
Спільні рекомендації Бершадського міжрайонного управління Держсанепідем служби та управління агропромислового розвитку Теплицької райдержадміністрації щодо санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення проведення весняно-польових робіт та робі
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Проведення весняно-польових робіт та збирання врожаю пов'язано з певним ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих на сільськогосподарських угіддях.

 

 

З метою попередження вказаних ускладнень керівникам сільгоспформувань, незалежно від форми власності, необхідно  виконанати:

- забезпечити працюючих доброякісною питною водою (погодити з міжрайонним управлінням держсанепідслужби джерело водопостачання, провести його дезінфекцію, провести лабораторний контроль якості води на відповідність вимогам ДСанПіНУ 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною». Для підвезення води на поля використовувати транспорт за вказаним призначенням. Ємності для води повинні бути з матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні, повинні герметично закриватись, розбір води проводиться лише через крани. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою);

- до приготування їжі та її підвозу на поля залучити осіб з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд та здали санітарний мінімум;

- продовольчу сировину та харчові продукти закуповувати лише при наявності документації, що засвідчують їх якість та безпеку. Дана документація (копії) зберігається у відповідальної особи за приготування їжі для працюючих;

- харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил (обов'язково мати холодильне обладнання, бажано 2 побутових холодильники - один для сирої продукції, другий для молочних продуктів та готових страв. Повинно бути достатньо кухонного та столового інвентаря, термосів для транспортування їжі і ящиків для хліба, оброблених всередині гігієнічним покриттям).

- доставку готових страв та продовольчої сировини проводити лише спеціально виділеним транспортом. Асортимент страв погоджується з держсанепідслужбою з врахуванням виробничих потужностей харчоблоку. Термін зберігання з моменту приготування до реалізації продуктів повинен бути не більше 2-х годин;

- забороняється приготування в закладах громадського харчування сільгоспформувань холодцю, заливних страв, макаронів по-флотські, млинців з м’ясним фаршем, кров’яних та інших продуктів, що швидко псуються;

- для працюючих з пестицидами та агрохімікатами повинні бути створені необхідні умови праці та відпочинку. Місце відпочинку забезпечується питною водою, облаштовується рукомийником і розташовується не ближче 200 метрів від робочої зони. До роботи з пестицидами допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами. Працюючі з агрохімікатами та пестицидами забезпечуються спецодягом, засобами індивідуального захисту. Повинно бути організоване централізоване прання спецодягу працюючих.

Начальник Бершадського

міжрайонного управління
Держсанепідемслужби у
Вінницькій області                  Н.І. Губко



Начальник управління
агропромислового розвитку Д.В. Зробко
 

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International, якщо не зазначено інше