Хто на сайті

На даний момент 24 гостей на сайті

Лічильник відвідувань

Flag Counter

Банер
Держпродспоживслужба інформує: ОБЕРЕЖНО: КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
Середа, 11 липня 2018 12:08


Дедалі частіше в засобах масової інформації з’являються повідомлення про випадки масових отруєнь людей продуктами харчування, які вкладають в лікарняне ліжко десятки людей. Виникають вони часто  при вживанні продуктів, води,  забруднених збудниками гострих кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції — це велика група інфекційних захворювань людини, викликаних патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами та найпростішими. Збудники гострої кишкової інфекції локалізуються переважними чином в кишківнику. Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції

Зараження відбувається через рот,  в який збудники потрапляють з водою, харчовими продуктами, та контактно-побутовим шляхом (заносяться немитими руками). Від моменту зараження до перших ознак хвороби проходить в середньому від 6 до 48 годин. Найбільш характерні симптоми відомі всім: діарея, нудота, блювота, болі в животі, підвищення температури тіла, загальна слабкість. Джерелом інфекції найчастіше є люди ,як клінічно хворі так і здорові  бактеріоносії. Так, наприклад, до 5 % клінічно здорових людей є носіями патогенних штамів кишкової палички.

Бактеріоносійство поширене і серед тварин, які також можуть бути джерелом кишкових інфекцій. Так, серед здорових тварин досить поширене носійство сальмонел ( в середньому 5-8%). Особливо це стосується водоплаваючої птиці.


Попередити кишкові інфекції можна, дотримуючись слідуючих  правил:

Дотримуватись правил  особистої гігієни ( ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі , після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні);

Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів ( не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);

Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти;

Не допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;

Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади ( ножі, обробні дошки тощо);

Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади , що використовуються для приготування їжі;

Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу;

Не допускати до приготування їжі осіб, які мають ознаки інфекційної хвороби. Люди, задіяні в виробництві харчових продуктів, приготуванні страв та їх реалізації повинні періодично проходити медичний огляд;

Перед приготуванням їжі обов’язково мити руки з милом;

При транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку;

У подорож не брати продукти , що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).

Пам’ятайте, при купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи , що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.


 

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International, якщо не зазначено інше